ساخت استخر از حساسیت های خاصیی برخوردار است و به دقت و توانایی زیادی احتیاج دارد. به همین علت در هر مرحله از ساخت آن نیازمند دقت بسیار زیاد در انتخاب مصالح و مواد به کار رفته و همچنین کیفیت ساخته شدن سازه هستیم.
حفاری و چیدن بلوک
در ابتدای امر بعد از اینکه نقشه مد نظرتان را طراحی کردید محلی که میخواهید استخر را در آن بنا کنید مشخص کنید، انتخاب محل مناسب برای ساخت استخر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به این علت که اگر مجبور به حذف ویژگی های فضای سبز مثل قطع درختان یا خراب کردن باغچه باشید هزینه احداث استخر برای شما خیلی بیشتر از حالت عادی رقم میخورد.
پس از انتخاب محل مناسب ابعادی که میخواهید به استخر تبدیل کنید را روی زمین خط کشی کنید. دقت داشته باشید که در اطراف محیط خط کشی شده نیز حدود هفتاد سانتی متر بیشتر برای دیواره ها در نظر میگیریم. پس از تعین مساحت و فضای استخر شروع به خاکبرداری و حفاری میکنیم. اینکار را تا جایی که استخر ما به عمق دلخواه برسد ادامه میدهیم. باید توجه داشت که عمق مورد نظر باید پس از اجرای بتن و کاشی کاری بدست بیاید.
بعد از اینکه مرحله حفاری تمام شد آماتوربندی کف استخر را با میل گرد 14 انجام میدهیم و پس از آن بتن ریزی را آغاز میکنیم. بتن ها باید با عیار 350 باشند و ضخامت بتن پس از اتمام کار باید حدود 25 الی 30 سانتیمتر باشد.
ساخت استخر با بلوک های سیمانی از آسان ترین و محبوب ترین روشهای ساخت استخر است. همچنین باعث میشود که عمر استخر بالاتر رود و مدت زمان طولانی بدون مشکل بتوانبد از آن استفاده کنید. در این روش بعد از حفاری و بتن ریزی ، بعد از تر نمودن کف استخر و شیب بندی میتوان شروع به چیدن بلوک های سیمانی کرد. برای چسباندن و پرکردن بلوک ها باید از یک ملات بسیار روان استفاده شود که بتواند تمام حفرههای روی سیمان ها را بپوشاند. استفاده از سنگ بدون جذب رطوبت هم گزینه مناسبی برای پرکردن بلوک ها است. با توجه به اینکه در دیواره استخر از آرماتور استفاده نمیشود باید تمامی درز ها با دقت گرفته شود. میتوان با رزین نیز عملیات عایق بندی استخر را انجام داد که علاوه بر استحکام عالی از چسبندگی خیلی خوبی هم برخوردار است و یک مرحله آب بندی استخر را انجام میدهد.
در یکی دیگر از روشهای آب بندی روی بلوک ها را با یه لایه سیمان با ضخامت 5 سانتی متر میپوشانند که اینکار علاوه بر آب بندی، کف استخر را خیلی صاف و یکدست میکند.
برای ساخت دیواره استخر بعد از اینکه کف استخر به طور کامل خشک شد قالب بندی را برای دور تا دور دیواره های استخر انجام میدهیم که گونه ای که آماتورهایی که در کف خم خورده اند در وسط قرار گیرند. بعد از آن مرحله بتن ریزی را انجام میدهیم و ویبره را در داخل قالب ها اجرا میکنیم .
دقت کنید که هنگام بتن ریزی لوله های تصفیه آب و کابل های برق را در محل مناسب عبور دهید تا مجبور نشوید بعدا دیواره استخر را سوراخ کنید.
اجرای تاسیسات استخر
شبکه تاسیسات که شامل سیستم گرمایش آب، تصفیه آب و نصب پمپ تخلیه، پمپ انتقال آب به موتورخانه، شیر 2 و 3 طرفه، لوله کشی، اتصالات و ... میباشد و باید توسط یک گروه با تجربه و کار آمد انجام شود.
بعد از اینکه تمام شبکه های لوله کشی مورد نیاز نصب شد حتما تست فشار و نشتی به وسیله پمپ فشار هوا و مانومتر انجام شود تا مطمئن شوید تمامی موارد صحیح و با دقت انجام شده باشد. سپس میتوانید عملیات بتن ریزی را انجام دهید. در صورت مشاهده نشتی آن محل را پیدا و ترمیم کنید چرا که بعد از بتن ریزی انجام تعمیرات بسیار سخت یا امکان ناپذیر میشود
چراغ استخر و سیم کشی استخر
قبل از پوشش استخر، لازم است سیم کشی مناسب برای تامین نیروی برق مورد نیاز جهت موتورخانه، پمپ های تخلیه و انتقال آب انجام شود.
سیم کشی استخر مهمترین بخش اجرایی استخر است چون سیم برق و آب در کنار هم هستند و در صورت بی دقتی منجر به خطر جبران ناپذیری میشود.
حتما برای سیم کشی استخر از سیم های مرغوب و سالم استفاده کنید. چراغ ایزولاسیون برای استخر مطمئن است چون علاوه بر کیفیت خوبی که دارد، از اختلال آب بندی استخر نیز جلوگیری میکند.
موقع نصب کاسه گلدانی چراغ توجه داشته باشید حتما زائده ای برای درگیر شدن با بتن را داشته باشد و در جای خود محکم قرار بگیرد
آب بندی و کاشی کاری
ماده ای که برای آب بندی بتن استفاده میشود هم میتواند چسب بتن باشد و هم ورق های عایق مثل ژئوکامپوزیت، ژئوتکستایل.
آب بندی از این رو بسیار مرحله حساس و مهمی است که اگر قسمتی از استخر آب دهد هزینه تعمیر آن بسیار زیاد خواهد بود. به همین منظور بعد از انجام آب بندی از آن تست میگیرند تا مطمئن شوند این اتفاق نمی افتد. برای تست آب بندی استخر را آب میکنیم و بعد از 5 روز سطح آب را اندازی میگیریم. اگر دیواره ها مرطوب نشده باشند و عمق آب تغیری نکرده باشد نشان میدهد آب بندی کاملا درست انجام شده است.
بعد از اجرای آب بندی باید مرحله کاشی کاری انجام پذیرد که این مرحله مطابق با شکل و طرح کاشی های انتخاب شده انجام میشود. در این مرحله کیفیت کاشی های به کار برده شده بسیار اهمیت دارد و میتواند تمام مراحل قبلی را تحت تاثیر قرار دهد.
آب کردن استخر و روشن کردن تاسیسات
باید در کنار استخر یک موتور خانه ساخته شود. سطح موتورخانه معمولا یک متر پایین تر از استخر ساخته میشود.
بعد از کاشی کاری و شستن استخر درون آن آب میریزیم و پمپ و دستگاه تصفیه را روشن میکنیم. اکنون استخر ما قابل استفاده است اما بهتر از چند روزی سطح آب را کنترل کنیم تا از بی نقص بودن کار خود مطمئن شویم.